• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Crémant de Bourgogne

Naast de beroemde rode en witte wijnen die geproduceerd er geproduceerd worden, staat de Bourgogne streek ook bekend om de heerlijke Crémant die ze voortbrengt. Een mousserende wijn die qua smaak niet onder doet aan de wereldberoemde Champagne uit de Franse Champagnestreek. Daar de prijs van de Crémant de Bourgogne een stuk lager ligt, is het een uitstekend alternatief voor een fles Champagne. Deze mousserende wijn stijgt dan ook in populariteit in Nederland.

Een van de redenen waarom de Crémant de Bourgogne qua smaak dicht bij Champagne ligt, komt door de geografische ligging van de “terroirs”. Ze grenzen  aan de wijngaarden van de Champagne streek, wat maakt dat het klimaat nagenoeg hetzelfde is en dat proef je terug in de druif. Door het koele klimaat in deze regio hebben de druiven een uitstekende zuurgraad. En dat is wat zorgt voor de frisse, fruitige smaak die kenmerkend is voor een mousserende wijn van kwaliteit.

Bereid volgens de méthode traditionnelle

Naast de geografische ligging van de terroirs, speelt ook het bereidingsproces van de Crémant de Bourgogne een belangrijke rol in de kwaliteit van de wijn. Net als de Champagne  wordt hij bereid volgens de traditionele Champagne methode oftewel de méthode traditionnelle.

Fase 1

Van de geoogste druiven wordt eerst witte wijn gemaakt. Hier wordt vervolgens een liqueur de Tirage aan toegevoegd. Deze likeur  bestaat uit een mengsel van witte wijn, gist en suiker. Vervolgens wordt de wijn gebotteld en opgeslagen in de kelder waar hij een aantal maanden liggen. In deze periode vindt een tweede gisting plaats en ontstaat er koolzuur- en alcohol vorming, de mousserende wijn begint al te vormen.

Fase 2

Na het tweede gistingsproces wordt het gistbezinksel verwijderd dat in de hals van de fles terecht is gekomen. De hals van de fles gaat hiervoor even in een bad met vloeistof van -20 graden Celcius. De wijn met gistbezinksel bevriest en nadat de capsule van de fles wordt gehaald, schiet de ijsprop met gistbezinksel uit de fles door de kracht van het koolzuur. Dit proces wordt dégorgement genoemd.

Fase 3

De verloren wijn wordt vervolgens aangevuld met een liqueur d’ éxpédition. Het mengsel bestaat meestal uit in wijn opgeloste rietsuiker. De hoeveelheid suiker dat eraan is toegevoegd, is bepalend voor het eindproduct. Hoe meer rietsuiker aan de likeur wordt toegevoegd, hoe zoeter de mousserende wijn. De wijn wordt nu definitief afgesloten met een kurk en verzegeld met de muselet.

Et voilá de Crémant du Bourgogne is geboren!

Crémant de Bourgogne van Veuve Ambal

Van alle Franse wijnhuizen wordt Veuve Ambal het meest geroemd om zijn uitmuntende kwaliteit Crémant de Bourgogne. Het huis is opgericht in 1898 door Anne Marie Ninot en is nu ruim 100 jaar later nog steeds in familiebezit. Het succes van de Crémant de Bourgogne is te danken aan de toewijding van een hecht team en een traditie die generatie op generatie door wordt gegeven en zo in stand wordt gehouden.

Ga lekker zitten, laat je meevoeren door de bijzondere geschiedenis van het Veuve Ambal wijnhuis en geniet van de smaak van een van de vele bijzondere Crémants de Bourgogne die dit familiewijnhuis heeft voortgebracht.