Wat is het verschil tussen champagne en mousserende wijnen?

Wat is het verschil tussen champagne en mousserende wijnen?

Champagne mag alleen champagne genoemd worden als deze uit de Champagnestreek in Frankrijk komt. Veel mensen weten dit, maar in Nederland spreken we toch vaak over Champagne in plaats van een mousserende wijn. Maar wat is nu het verschil tussen deze bubbels? Is het verschil te proeven of alleen in prijs te merken? Wij geven u in de onderstaande blog antwoord op de meest gestelde vragen.

Welk verschil is er te proeven tussen champagne en mousserende wijnen?

Het belangrijkste verschil tussen champagnes en andere mousserende wijnen is de streek van herkomst. Wij als liefhebber van bubbels kunnen het verschil tussen een Champagne, Cava en Prosecco vrij goed proeven. U hoeft hier geen kenner voor te zijn. Champagne, zoals Victor & Charles, wordt op de ‘methode traditionelle’ gemaakt en betekent dat er bubbels in de fles ontstaan door deze minstens vijftien maanden ongeopend in de kelder te laten liggen. Dit wordt ook wel fermenteren genoemd. Het wordt gemaakt van druivensoort: Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Als u de fles openmaakt en gaat drinken proeft u de smaak van amandel, citrus, perzik, toast en witte kers.

Veuve Ambal uit de streek Crémant de Bourgogne wordt uitsluitend gemaakt van druiven uit de AOC Bourgogne-streek en is een fijne frisse mousserende wijn. Hiervoor worden de chardonnay, gamay, pinot noir en aligoté druiven gemaakt. De meeste varianten zijn wit, maar er komen ook rosé varianten voor. Het is daarnaast wettelijk vastgelegd dat de Cremant een tweede gistingsproces heeft en een lagertijd van minstens negen maanden.

Herkomst mouserende wijnen en champagne

Welke verschillen zitten er in prijs?

Bubbels zijn er in verschillende prijsklassen. De prijs van champagne wordt enorm opgedreven doordat er wereldwijd veel vraag (vooral uit Azië) naar is en het aanbod beperkt is. Ook het gebied Champagne is in Frankrijk is niet groot. Hierdoor zijn de druiven die uit dit gebied komen en proces om de champagne te maken erg duur. Daarnaast mag er uit vierduizend kilo druiven maar maximaal vijfentwintighonderd liter sap geperst worden. Door deze excentrieke manier van maken begint een fles champagne rond de € 20,-. Er zijn veel duurdere champagnes op de markt. Zo betaalde een klant tijdens de Formule 1 wedstrijd van Monaco € 130.000!

Cava, Prosecco en Cremant de Bourgogne kennen een goedkoper proces als komt de Cremant het meest in de buurt. Zo is er al een fles Prosecco al vanaf € 5,- en Cava en Cremant de Bourgogne zijn al verkrijgbaar vanaf €10,-.

Wanneer schenkt u wat?

Elke bubbel kunt u gebruiken bij een diner, maar als u het door ons laat kiezen geven wij de volgende voorkeuren. Bij een licht voorgerecht of aperitief kunt u het beste kiezen voor een Cava. Het heeft een frisse smaak in de mond en het glas ziet er levendig uit.

Bij het hoofdgerecht kunt u het beste kiezen voor een goede champagne en deze is dan goed te combineren als uw gerecht vlees en paddenstoelen bevat.

Het dessert is uitermate geschikt voor een prosecco die een fruitige smaak heeft en goed schuimt in het glas.

Mocht u goed advies willen voor wat u het beste kunt schenken? Neem vrijblijvend contact met de klantenservice van Muselet en wij staan u graag te woord.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.