Hoelang kun je champagne bewaren?

Hoelang kun je champagne bewaren?

Champagne moet u natuurlijk helemaal niet willen bewaren. Van champagne moet u lekker genieten en gelijk opdrinken. Wilt u toch een aantal flessen op voorraad hebben? Wat wij eigenlijk best goed snappen, dan leggen wij in deze blog uit hoe u champagne het beste kunt bewaren en waar u op moet letten bij het bewaren van champagne.

Houdbaarheid dichte champagne

Bij het bewaren van champagnes geldt hetzelfde als voor veel wijnen; de houdbaarheid verschilt per soort. Dit wordt veroorzaakt door de verschillende soorten druiven mixen/samenstellingen. Heeft u een champagne waarbij meer dan 35% van de Pinot Meunier druif afkomstig is dan adviseren wij u niet de 9 maanden grens te overschrijden. De Pinot Mineur zorgt bij champagnes voor het fruitige karakter. Doordat deze snel rijp is kan deze ook snel over de top gaan.

Champagne bewaren

Maar hoelang kunt u een champagne bewaren die geen of niet veel Pinot Mineur bevat? Wij gebruiken hiervoor een simpele vuistregel. De tijd dat de champagne in de kelder heeft gerijpt is kunt u aanhouden als dezelfde tijd die u de fles kunt bewaren. Neem bijvoorbeeld de Guy Laforge Brut, deze heeft een rijping van 3 jaar en is onder goede omstandigheden 3 jaar te bewaren.

Vintage champagne bewaren

Kijkend naar de houdbaarheid van de champagnes met Pinot Mineur is het niet vreemd dat deze niet of nauwelijks voorkomt in de Vintage Champagnes. De makers van Vintage champagne geven de voorkeur aan een mix van de Chardonnay en de Pinot Noir druif. Een mooi voorbeeld van een champagne waar geen Pinot Mineur in wordt gebruikt is de Victor & Charles Le Blanc de Blancs Vintage 2009. In de Blanc de Blancs zitten uitsluitend Chardonnay druiven verwerkt en is hierdoor langer houdbaar. Naast deze variant kennen wij ook de Blanc des Noirs, samengesteld op basis van de Pinot Noir druif, die in de meeste gevallen (nog) langer bewaard kan worden.

Vintage champagnes zijn langer houdbaar en worden alleen gemaakt van druiven uit een uitmuntend oogstjaar. In theorie is het mogelijk om de vintage champagnes 5 jaar te bewaren. Het is belangrijk om te weten dat vintage champagnes niet beter worden als ze een paar jaar bewaard worden. Sterker nog, er is zelf een risico dat er kwaliteitsvermindering optreedt als de flessen niet in de juiste condities bewaard worden. Daarom adviseren wij om de vintage champagnes binnen 1 jaar te consumeren.

Prestige champagnes bewaren

Tot slot is er de crème de la crème onder de champagnes; de Prestige Champagne. Deze status heeft de prestige champagne verdiend door de uitmuntende kwaliteit op vele vlakken. Sommige Prestige wijnen zijn, bij het bewaren onder juiste condities, tot wel 10 tot 15 jaar houdbaar. Een voorbeeld van een Prestige Crèmant de Bourgogne is de Veuve Ambal Brut Prestige. Dit is een een gelijkwaardig product uit de Bourgognes in plaats van de Champagne streek en zeker de moeite waard.

Wat zijn de beste omstandigheden om champagne te bewaren?

Mocht u een voorraad champagnes aan willen leggen zodat u nooit zonder hoeft te zitten dan is een goede bewaarconditie essentieel. Om te beginnen is de temperatuur natuurlijk erg belangrijk. Wijn in het algemeen, maar zeker champagne in het bijzonder, kan slecht tegen temperatuurschommelingen en hoge temperaturen. Iedere champagne heeft zijn eigen ideale temperatuur, maar in het algemeen raden wij een bewaartemperatuur tussen de 8 en de 12 graden aan.

Naast temperatuur speelt ook licht een belangrijke rol in het bewaarproces. Bij het bewaren van champagnes is licht en zeker zonlicht uit den boze. Bewaar uw champagnes in een donkere ruimte. Wilt u er toch een in de huiskamer neerzetten ter decoratie? Houdt er dan rekening mee dat dit bij langdurig bewaren erg ten koste gaat van de houdbaarheid.

Tot slot is er de wijze waarop een fles bewaard wordt belangrijk. Een traditioneel wijnrek is een goede keuze door zijn rechte vakken waardoor champagnes horizontaal kan liggen. Voor champagnes geldt altijd het advies om ze liggend te bewaren. Dit zorgt ervoor dat de kurk niet kan uitdrogen. Naast de manier van liggen is het ook belangrijk om een situatie te creëren die tochtvrij, geurvrij en trillingsvrij ligt. Die laatste factor maakt het ook dat champagnes beter niet in de deur van de koelkast gezet kunnen worden.Wat bepaalt de houdbaarheid van champagne?

Er spelen 4 factoren een belangrijke rol bij het bewaren van champagnes:

  • De kwaliteit van de gebruikte druiven. Door voor de champagne druiven te gebruiken die afkomstig zijn uit een goed oogstjaar verhoogt u de houdbaarheid.
  • De samenstelling van de gebruikte druiven. Zoals eerder genoemd is iedere champagne anders door de verschillende samenstellingen van druiven.
  • De grootte van de fles. De meeste flessen bevatten niet voor niets 75cl. Dit formaat is ideaal voor de champagne. Flessen die kleiner of groter zijn zoals magnum flessen beïnvloeden de houdbaarheid negatief.
  • De gebruikte kurk. Te weinig koolzuur of teveel zuurstof kan een champagne verpesten. Hierbij speelt ook de Muselet een belangrijke rol. Deze “kooi” van ijzerdraad zorgt ervoor dat de kruk onder druk blijft zitten.

Eenmaal geopend: hoelang en hoe bewaart u open champagne?

In onze ogen komt het niet vaak voor dat een geopende champagne lang blijft staan. Mocht dit toch het geval zijn dan is het goed om te weten welke maatregelen u kunt treffen om zo lang mogelijk van de wijn te genieten. Over het algemeen is champagne nog 2 tot maximaal 3 dagen na het openen te bewaren. Hierbij is het natuurlijk wel essentieel dat er gebruik wordt gemaakt van een goede champagne stopper. Deze stoppers voorkomen dat er te veel zuurstof bij de champagne komt en het koolzuur ontsnapt uit de wijn.Wanneer weet u dat uw champagne niet meer goed is?

Bij het kijken of champagne nog goed is geldt hetzelfde als kijken of etenswaren nog goed zijn, namelijk kijken, ruiken en proeven. Om te beginnen kijkt u naar de champagne. Is deze nog goed helder en bubbelt deze nog? Is dit niet het geval en smaakt/ruikt de champagne erg vlak en zuur? Dan is de champagne bedorven en is het echt te laat om deze fles nog te consumeren. Besluit u na het lezen van deze blog dat u uw fles champagne moet weggooien? Wees niet getreurd, bestelt u voor 15:00 uur een nieuwe champagne, dan zorgen wij dat u deze morgen in huis heeft.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden