Hapjes bij champagne

Hapjes bij champagne

Bij het vieren van iets feestelijks wordt al snel de champagne ontkurkt. Heerlijk als u het aan ons vraagt, maar wat kunt u hier het beste bij serveren? Welke hapjes kunt u perfect combineren? Wij adviseren u graag bij het maken van perfecte wijn/spijs combinaties.

Verschillende smaken in champagne

Om te weten welke hapjes en smaken er lekker zijn bij champagne is het belangrijk om bekend te zijn in de verschillende smaken van champagne. Vlak voor de kurk op de fles met champagne wordt gedaan, wordt de “dosage” toegevoegd. Dit is een mengsel van suiker en restwijn. De hoeveelheid toegevoegde suiker bepaalt de smaak en de uiteindelijke champagne stijl, zoals brut of demi-sec.

hapjes bij champagne zalm

Naast de toevoeging van de suikers kennen champagnes nog meer categorieën:

  • Champagne millésimé of vintage champagne: Deze champagne wordt gemaakt van druiven uit één enkel oogstjaar. Aan deze champagnes is altijd een jaartal verbonden.
  • Champagne Blanc de blancs: Deze champagne wordt uitsluitend van de Chardonnay druif gemaakt. Dit is een lichte en fruitige champagne die (bijna) iedereen heerlijk vindt. Een mooi voorbeeld van deze champagne is de Victor & Charles Le Blanc de Blancs.
  • Champagne Blanc de noirs: Deze champagne wordt uitsluitend gemaakt van de Pinot Noir of Pinot Meunier. Deze champagne is vrij zeldzaam te verkrijgen en smaakt meestal zeer fruitig.
  • Champagne Rosé: Deze champagne wordt steeds populairder. Dit is een fruitige champagne met kracht en beet, een echte aanrader voor wie iets opvallends wil schenken. Binnen deze categorie vallen de Guy Laforge Rosé en de Victor & Charles le Rosé.
  • Champagne Cuvées Spécialee: Deze champagnes zijn, zoals de naam verklapt, bijzondere wijnen. Over het algemeen zijn de bubbels fijner, de aroma’s en smaken intenser en is de afdronk langer dan van gewone champagnes. Wilt u weten wat deze champagne zo bijzonder maakt? Ga dan voor de Veuve Ambal Brut Prestige, een aanrader met een mooie prijs/kwaliteit verhouding.

Combineer verschillende smaken

Het combineren van hapjes met champagne is voor de leek soms moeilijk. Er zijn gelukkig een aantal smaakcombinaties die (bijna) altijd goed zijn.
Rood fruit is niet alleen een goede combinatie voor romantische films, maar ook voor een zomerse borrel met een brut champagne. De natuurlijke smaak van aardbeien, kersen, bessen en frambozen worden versterkt door de zuurgraad van de champagne. Popcorn met Cheddar kaas, een olijven mix en andere zoute smaken zijn ook een mooie aanvulling op de zuurgraad van een champagne.

 borrel hapjes bij champagne

Bij een zoetere champagne is het essentieel om juist te zoeken naar de bittere of zoute smaken. Zo haalt een zoetere champagne het scherpe randje van een goed gekruid hapje, denk hierbij aan een hete notenmix. Bij een demi-sec zoals de Guy Laforge Demi-Sec zijn smaken van noten, vijgen en ander gedroogd fruit een aanrader.

Aanraders op het gebied van hapjes bij champagne

Champagne wordt door velen gekoppeld aan het serveren van vis en zeevruchten en dat heeft een reden. De smaken van de zee combineren prachtig met de smaken van champagne. Een eenvoudige aanrader is daarom een toastje of een blini met gerookte zalm of forel.

 hapje bij champagne

Blini/Toast met gerookte zalm

Ingrediënten:

  • 200 g gerookte zalm
  • 16 blini’s of toastjes
  • 125 g crème fraîche
  • Fijngesneden bieslook
  • Zwarte peper (naar smaak)

Werkwijze:

Gaat u voor de blini’s, warm ze dan eerst op in de oven. Meng in de tussentijd de crème fraîche met wat gesneden bieslook en naar smaak wat peper. Bestrijk de blini’s met een theelepeltje crème fraîche. Leg hier vervolgens een stukje zalm (of forel) er op en voeg naar eigen smaak nog wat bieslook toe voor een mooi eindresultaat.

Alternatief voor de vleesliefhebber; bedek de toastjes met een lekkere laag cranberry paté.

Onze wijntip: Schenk bij dit hapje de Veuve Ambal Domaine Gracieux Chevalier (met haar mooie prijs van €18,99 en goede prijs/kwaliteit verhouding). Een heerlijke mousserende wijn uit de Chablis, een gebied dat tegen het Champagnegebied ligt.

oesters bij champagne

Oesters

Gaat u liever voor een luxe amuse? Serveer dan oesters bij de mousserende wijnen. Een klassieke combinatie waar u zelden fout mee kunt gaan. Voorzie de rauwe oesters van een vinaigrette door eenvoudig wat citroensap met Tabasco te mengen. Dit klinkt erg simpel, maar meer heeft een oester niet nodig om heerlijk te smaken als hapje bij een champagne.

Onze wijntip: Een mooie combinatie bij oesterse is de Victor & Charles Le Blanc de Blancs. Deze vintage champagne uit 2009 heeft frisse en delicate aroma's die prachtig aansluiten bij de smaak van het gerecht.

hapjes bij champagne

Gefrituurde kip

Gefrituurd eten werkt goed als hapje bij de champagne. Door de hartige en vette smaak komt de champagne erg goed tot zijn recht. Met het volgende gerecht scoort u bij iedere vleesliefhebber.

Ingrediënten:

  • 500 g kippendijfilets of kippenpoten/kluifjes
  • 2 tl gedroogde rozemarijn
  • 1 tl chilipeper
  • 2 eieren
  • 4 el bloem
  • 1 liter zonnebloemolie of olijfolie


Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 120 °C zodat de hapjes straks allemaal even warm geserveerd kunnen worden. Zet vervolgens de frituurpan aan of verhit de olie in een ruime pan tot 160 °C. Verspreid de kip uit over wat keukenpapier waardoor de kip droog wordt. Bestrooi deze vervolgens met zout, chilipeper en rozemarijn. (Gaat u voor een pittig hapje dan kunt u hier ook nog extra chili of andere kruiden aan toevoegen.) Haal vervolgens de kip door de bloem en schud deze af. Klop de eieren in een schaal los en haal de kip door de geklopte eieren.
Frituur de kip in kleine porties in 12 minuten goudbruin. Laat de kip uitlekken op keukenpapier en leg ze vervolgens in een ovenschaal in de voorverwarmde oven. Ga hiermee door tot alle kip is gefrituurd.

Onze wijntip: Bij dit hapje adviseren wij een droge champagne. Ga bijvoorbeeld voor de Guy Laforge Grande Cuvee. Deze champagne is een prijswinnaar op vele vlakken en met haar €23,95 scherp geprijst.

Tips voor het perfecte hapje bij champagne

Tot slot een aantal tips voor de perfecte wijn-spijs combinatie. Houdt deze in gedachten bij het voorbereiden van uw borrel en er kan (bijna) niets meer misgaan.

  1. Begin bij de smaak van de champagne
    Het is enorm belangrijk om rekening te houden met de smaak van de champagne die u wilt gaan schenken. Gaat u voor een brut of liever een zoetere champagne? Houdt hier rekening mee.
  2. Zout is bijna altijd goed
    De smaak die ontbreekt bij champagne en daardoor juist goed aansluit is natuurlijk zout. Gebruik deze wijsheid bij het bedenken en voorbereiden van de hapjes.
  3. Experimenteer en maak er een feestje van
    Persoonlijk onze favoriet. Probeer de combinaties die u wilt gaan maken een keer uit voordat u het tijdens een groter feestje serveert. Hierdoor weet u zeker dat de match perfect is.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden